joi, 6 ianuarie 2011

Plan de actiune pentu ca anul 2011 sa fie cel mai bun an

10 sfaturi pentru ca sa faci din 2011 cel mai bun an al tau
Salut. Acum, la sfarsit de an, m-am gandit sa scriu un articol special. De fapt, nu este un simplu articol, este mai mult de-atat. Este un plan de actiune in 10 pasi, care te va ajuta sa realizezi in 2011 mai mult decat ai realizat in ultimii 5 ani, garantat. De ce spun asta cu atata convingere? Pentru ca este un plan pe care l-am testat si cu ajutorul caruia am reusit anul acesta (2010) sa realizez mai multe decat am realizat in ultimii 3-5 ani, la un loc (daca vei citi articolul in intregime, vei descoperi la final un bonus care te va ajuta sa-ti indeplinesti mai repede obiectivul principal).
Care-i secretul reusitei? Nu este niciun secret. Motivul pentru care acest plan este atat de eficient este faptul ca este un plan foarte simplu, alcatuit din 10 etape de baza, care, daca sunt respectate, te vor ajuta sa devii mai eficient si sa faci ca anul 2011 sa fie cel mai bun an al tau. Si totusi, desi nu este vorba de niciun secret, exista ocheie a succesului care garanteaza eficienta acestui plan, si anumeACTIUNEA. Nici cele mai bune planuri, sfaturi, carti si programe de dezvoltare personala din lume nu te vor ajuta sa ai succes, daca nu actionezi. Secretul consta in trecerea la actiune. Asadar, sa incepem cu primu pas, si anume...

1) Noteaza pe un carnetel cel putin 100 de obiective pentru anul viitor.

Aloca-ti chiar astazi macar o ora in care sa-ti notezi minim 100 de lucruri pe care vrei sa le faci in 2011. Gandeste in stil mare. Nu conteaza ca este vorba de lucruri simple, precum sa citesti o carte, sau de lucruri mai dificil de realizat, precum o croaziera in Seychelles sau o excursie in Egypt. Ceea ce conteaza este sa ai peste 100 de lucruri notate pe acea lista. Dupa ce ai notat aceste obiective, urmeaza pasul 2 si anume...

2) Alege cele mai importante 10 obiective din lista alcatuita la pasul precedent.

Ia o alta foaie de hartie si noteaza pe ea cele mai importante 10 obiective pe care vrei sa le realizezi pe parcursul anului urmator. Nu conteaza ca unele obiective vor necesita o luna pentru a le realiza, iar pentru altele va trebui sa lucrezi tot anul. Fa aceasta lista cu cele mai importante 10 obiective in acest moment. Apoi, la sfarsitul fiecarei luni vei revizui aceasta lista si o vei adapta in functie de cele mai importante obiective de la momentul respectiv. Dupa aceasta, ia o alta foaie de hartie si...

3) Noteaza cel mai important obiectiv din cele 10 selectate mai sus.

Acesta este obiectivul pe care ti-l doresti cel mai mult sa-l realizezi. Probabil, satisfactia oferita de indeplinirea acestui obiectiv este mai mare decat a celorlalte 9 la un loc. Ceea ce conteaza este sa alegi un singur obiectiv cel mai important, pentru indeplinirea caruia sa fii dispus sa faci anumite sacrificii si sa depui toate eforturile necesare pentru a depasi obstacolele care-ti vor aparea in cale. Dupa ce ai ales cel mai important obiectiv pentru anul viitor, ...

4) Aplica cei 7 pasi pentru indeplinirea oricarui obiectiv.

Despre acesti 7 pasi importanti am discutat mai demult in 2 articole . In acest articol doar ii voi enumera, pentru mai multe detalii, poti citi cele 2 articole referite anterior.
  1. Stabileste cu exactitate ce-ti doresti
  2. Stabileste-ti obiectivele in scris
  3. Stabileste un termen limita
  4. Alcatuieste o lista de activitati
  5. Organizeaza-ti lista intr-un plan de actiune
  6. Actioneaza; fa ceva chiar acum, nu mai amana
  7. Fa ceva zilnic pentru indeplinirea obiectivului principal

5) Fa-ti un cartonas cu obiective

Pe o fata a cartonasului noteaza obiectivul principal pe care l-ai stabilit la pasul 3, dar fii atent ca acest obiectiv sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • trebuie sa fie la persoana intai
  • trebuie sa aiba o limita de timp
  • trebuie sa fie cat mai detaliat
  • si bineinteles, trebuie sa fie realizabil.
Apoi, pe cealalta fata a cartonului, noteaza planul de actiune pe care consideri ca trebuie sa-l urmezi pentru a-ti indeplini obiectivul. Citeste mai multe despre aceasta tehnica in articolul: cartonasul cu obiective. Apoi, dupa ce ai facut lista cu activitatile necesare pentru indeplinirea celui mai important obiectiv, ...

6) Aplica regula 80-20.

Aceasta regula, cunoscuta si sub numele de Principiul Pareto, spune ca 20% din activitatile tale sunt responsabile pentru 80% din rezultate. Astfel, aplicand acest principiu, alege din lista de activitati stabilita mai sus, cele mai importante 20% dintre ele care au cel mai mare impact asupra indeplinirii obiectivului principal. Dupa ce ti-ai stabilit aceste activitati, urmeaza unul dintre cei mai importanti pasi si anume...

7) Planifica-ti fiecare zi in avans si prioritizeaza-ti activitatile folosind metoda ABCDE.

Mai multe detalii despre aceasta tehnica puteti citi in articolul:Planificarea activitatilor - Metoda ABCDE. Urmatorul pas esential il reprezinta...

8) Repetarea zilnica a afirmatiilor pozitive.

Fa o lista cu 5-10 afirmatii pozitive pe care sa le repeti zilnic. Este de preferat ca aceste afirmatii pozitive sa aiba o legatura directa cu (sa te ajute la) indeplinirea obiectivului principal. De exemplu, daca obiectivul principal este acela de a-ti cumpara o casa, poti repeta afirmatii precum: "Economisesc lunar x lei", "Gasesc o oferta excelenta pentru o casa asa cum imi doresc", "Inregistrez o crestere a cifrei de afaceri cu x%", si asa mai departe. Este foarte important sa repeti aceste afirmatii pozitive cel putin de 2 ori pe zi, dimineata imediat dupa ce te-ai trezit si seara, inainte de a te baga in pat. De asemenea, acestea sunt cele mai bune momente si pentru a efectua pasul al 9-lea, si anume..

9) Vizualizeaza obiectivele zilnic, de cat mai multe ori posibil.

Oricand ai cateva momente libere, vizualizeaza si incearca sa traiesti momentul in care iti vei indeplini obiectivul. Nu doar te gandi la el si atat. Incearca sa traiesti emotiile, satisfactia realizarii obiectivului propus. Simte-te asa cum te-ai simti dupa ce ai reusit sa iti indeplinesti obiectivul. Mai multe detalii despre cum sa aplici eficientvizualizarea poti citi in articolul: Legea Atractiei - Vizualizarea. Esti curios sa afli si ultimul pas? Iata-l:

10) Zambeste zilnic, in fata oglinzii, timp de 1 minut, de minim 5 ori pe zi.

Probabil crezi ca asta-i o gluma. Te asigur ca nu este vorba de nicio gluma. Am descoperit acest exercitiu intr-o carte de-a lui Tony Robbins si dupa o saptamana de zambit intensiv, multe lucruri au inceput sa se schimbe in bine, ca prin minune. Incepusem sa devinmai optimist, sa vad doar partea buna a lucrurilor, sa zambescchiar si atunci cand intampinam dificultati. Adevarul este ca acest exercitiul nu are la baza nicio explicatie stiintifica, dar ce te costa sa-l incerci? Este vorba de 5-10 minute pe zi. Daca vrei cu adevarat sa-ti indeplinesti obiectivul principal, cu siguranta ai sa-ti gasesti 10 minute zilnic sa zambesti in fata oglinzii :)

Bonus: Inca 4 sfaturi

Desi am spus ca este vorba de un plan in 10 etape, ar mai fi 4 pasi importanti care te vor ajuta, direct sau indirect, sa-ti indeplinesti obiectivul principal. Iata care sunt acestia:

11) Doneaza lunar minim 1% din venitul tau.

Desi nu are la baza o explicatie stiintifica, multe persoane sustin ca acest obicei te va ajuta sa castigi mai multi bani (ciudat, nu?), deoarece te face sa-ti formezi o alta parere despre bani si sa constientizezi faptul ca ai mai mult decat ai nevoie, ceea ce-ti permite sa donezi o parte din bani catre biserica, sa oferi o paine unui sarac sau sa ajuti un copil necajit de pe marginea strazii. Tine minte ca pentru fiecare fapta buna pe care o faci, vei primi inapoi inzecit.

12) Citeste cel putin o carte pe luna.

Nu conteaza neaparat despre ce fel de carte este vorba, important este sa-ti tii mintea ocupata, sa descoperi lucruri noi, sa-ti dezvolti imaginatia.

13) Aboneaza-te la Cheia Succesului

O poti face folosind formularul de mai jos, pentru a putea primi pe mail ultimele articole publicate, sfaturi, bonusuri gratuite, citate motivationale si multe altele.

14) Recomanda prietenilor si celor cunoscuti site-ul CheiaSuccesului.ro

Daca iti plac articolele si ti-au fost de folos, fa-le un cadou de Anul Nou prietenilor tai, oferindu-le sansa sa descopere aceasta minunata calatorie fara sfarsit, pe care o reprezinta Dezvoltarea Personala. Poti sustine acest proiect dand share pe facebook sau pe twitter la articole, punand pe blogul tau un link spre site sau postand un comentariu la acest articol prin intermediul caruia sa-ti exprimi parerea, sa spui ce-ti place, ce nu-ti place si ce altceva te-ar mai interesa.
Iti urez ca anul 2011 sa fie cel mai bun an al tau. Astept un email de la tine pe 31 decembrie 2011 sa-mi spui cate din cele peste 100 de obiective ai reusit sa-ti indeplinesti. Mult succes si La Multi Ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu