sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Adrian Păunescu, omul cu peste un milion de cărţi vândute, se gândea, cu câteva zile înainte să moară, la isteria vânzărilor de poezie de după dispariţia lui

A fost unul dintre cei mai prolifici poeţi şi astăzi poţi să umpli o bibliotecă întreagă cu cărţile lui, din care a vândut un număr record de exemplare: peste un milion.
În scrisoarea trimisă pe 31 octombrie de pe patul de spital, Adrian Păunescu spunea că suferinţa lui va face ca volumele pe care le-a scris să fie mai căutate. "Oricum, cărţile mele devin - prin suferinţa mea - tot mai valoroase şi mai căutate. Editorii au suficiente motive extraestetice să po¬tenţeze textele. Iar eu sunt liniştit că mi-am văzut poporul sărind de partea mea şi iubindu-mă mai mult ca niciodată", scria poetul.
 "De fiecare dată când se întîmplă ceva cu un scriitor, cărţile lui încep să se vândă mult maibine. Noi am pus deja volumele semnate Adrian Păunescu mai în faţă", spune Marina Munteanu, directoare librăriei Papirus, care menţionează că printre cititorii fideli ai lui Adrian Păunescu se numără oameni care au luat parte în tinereţe la Cenaclul Flacăra sau românii stabiliţi în străinătate. Librăria Mihail Sadoveanu i-a făcut lui Adrian Păunescu o vitrină, unde sunt expuse, printre altele, "Rugă pentru părinţi", "Ultima noapte pe Atlantida" sau "Cartea cărţilor de poezie".

Deocamdată, la librăriile Diverta, nu s-a văzut încă o creştere a vânzărilor în ceea ce priveşte cărţile poetului, spune directorul de Marketing Flaviu Pastor. "Cel mai căutat titlu este "Vinovat de iubire", din care se vând circa o sută de exemplare pe lună. Din celelalte titluri se vând câte 10-20", a declarat Flaviu Pastor pentru gândul.
 De-a lungul anilor, a publicat numeroase volume, printre care se numără "Cartea Cărţilor de Poezie" (1999, integrala poeziilor apărute în volume şi un capitol de versuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de Andrei Păunescu), "Meserie mizerabilă, sufletul" (2000, poezii), "Măştile însângerate (2001, proze)", "Nemuritor la zidul morţii" (2001, poezii), "Până la capăt" (2002, poezii, trei ediţii), "Liber să sufăr" (2003, poezii, trei ediţii) şi "Din doi în doi (2003, poezii)". Printre volumele lansate înainte de 1989 sunt "Ultrasentimente" (1965, poezii, debut editorial), "Mieii primi" (1966, poezii), (literatură pentru copii, cu ilustraţii de Constanţa Buzea), "Repetabila povară" (1974, poezii), "Pământul deocamdată" (1976, poezii, două ediţii), "Manifest pentru sănătatea pământului" (1980, poezii), "Iubiţi-vă pe tunuri" (1981, poezii), "De la Bârca la Viena şi înapoi" (1981, reportaj, jurnal, cu ilustraţii de Andrei Păunescu), "Rezervaţia de zimbri" (1982, poezii, cu ilustraţii de Ioana Păunescu), "Totuşi iubirea" (1983, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 1" (1984, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 2" (1986, antologie de poezii, care conţine un capitol de poeme inedite şi unul de referinţe critice), "Locuri comune" (1986, poezii), "Viaţa mea e un roman" (1987, poezii), "Sunt un om liber" (1989, poezii). Această carte a fost retrasă de pe piaţă, în septembrie 1989, îndată ce a apărut, şi a revenit în librării în martie 1990.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu