sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Lumini şi umbre. La Cenaclul Flacăra, Păunescu era zeul care putea aduce apa caldă mulţimii. Plus: scrisoare către Ceauşescu: „Să trăiţi, Măria Voastră!” - SPECIAL

Între 1973 şi 1985, Cenaclul Flacăra a fost cel mai atrăgător eveniment la care te puteai duce în România comunistă. Oamenii se adunau cu miile, în toate oraşele din ţară, şi cântau împreună cu Păunescu şi cu artiştii aduşi de el pe scenă
Adrian Păunescu a fost una dintre cele mai controversate prezenţe de pe scena publică românească a ultimilor 40 de ani. În perioada 1973-1985, în vremea Cenaclului Flacăra, el a fost zeul care aduna mulţimile în pieţe, cămine culturale şi stadioane, pentru a le aduce, pe căi oficiale şi sigure, muzică şi poezie. Mii de oameni stăteau nopţi întregi în frig, fără să se clintească, pentru a-i asculta pe Păunescu şi artiştii aduşi de el pe scenă. Iar uneori pentru mai mult: spectatorii ii trimiteau bileţele în timpul concertelor, iar în unele îl rugau aducă apa caldă căldura şi şi în caselele lor.

 Potrivit Anetei Spornic, viceprim-ministru al Guvernului comunist, cei care credeau că Adrian Păunescu avea trecere pe lângă Ceauşescu nu se înşelau. Într-un interviu dat în urmă cu câţiva ani, Aneta Spornic susţinea că uşa cabinetului lui Nicolae Ceauşescu îi stătea tot timpul deschisă poetului.
 Într-un editorial publicat în vară, Adrian Păunescu spunea însă că, în timpul regimului comunist, i s-a reproşat că nu respectă linia partidului: "În vremea lui Ceauşescu mi se făceau reproşuri grave că nu sunt corect şi disciplinat conform cu linia partidului. După moartea lui Ceauşescu am suportat ani şi ani reproşul că l-am lăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceauşescu îşi recâştigă un loc de merit în istoria naţională."
 Adrian Păunescu a fost cel care a condus revista Flacăra între 1973 şi 1985. Iniţial, Cenaclul Flacăra se ţinea luni seara la teatrul Ion Creangă din Bucureşti, dar, cu timpul, evenimentele s-au transformat în turnee, spectacolele trebuind să se desfăşoare pe stadioane, pentru că sălile deveniseră neîncăpătoare. În 12 ani, în cadrul Cenaclului au avutloc peste 1500 de spectacole, la care au participat artişti precum Mircea Vintilă, Florian Pittiş, trupa Phoenix, Anda Călugăreanu, Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Doru Stănculescu sau Tatiana Stepa. În 1985, pe stadionul Petrolul din Ploieşti a avut loc o busculadă, în timpul căreia şi-au pierdut viaţa câţiva spectatori, acesta fiind motivul oficial pentru care Păunescu a fost înlăturat de la conducerea revistei.
"Să trăiţi, Măria Voastră!"
 În 1986, poetul i-a scris lui Ceauşescu o scrisoare în care îi ura "Să trăiţi, Măria Voastră!", în urma cuvântări "extraordinare" susţinute de dictator la Şedinţa Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român din 6 februarie 1986. La scrisoare, Adrian Păunescu a ataşat şi o poezie numită "Vă mulţumesc - versuri de ecou la Cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu din 6 februarie 1986". Poetul a spus, în urmă cu doi ani, că scrisoarea era "o reacţie pozitivă la un fapt mai bun care se petrecuse"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu