joi, 23 decembrie 2010

Bradul de Craciun

Mici sau mari, saraci sau bogati, asteptam cu totii, in fiecare an, sarbatorile de iarna, in special Craciunul si impodobirea bradului de Craciun.
Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu lipseste din nici o casa, poate si datorita simbolurilor care i se asociaza: iubire (pentru ca este impodobit de intreaga familie), bucurie si fericire (pentru ca sub el sunt puse cadourile), magie (se spune ca Mos Craciun nu vine in casele unde nu este brad), viata, trainicie si sanatate (pentru ca este mereu verde).

                           Istoria bradului de Craciun  
                        Ne intrebam uneori de unde vine obiceiul de a avea in casa, de Craciun, un brad impodobit. Probabil nu vom sti sigur niciodata, insa exista unele indicii istorice care ne duc la originile acestui obicei.


Legenda spune ca aceasta traditie a fost inceputa in Germania de catre un calugar si reformator al bisericii pe nume Martin Luther. Potrivit legendei, intr-o seara de iarna, intorcandu-se acasa, Luther a vazut stelele stralucind printre ramurile brazilor. A fost atat de impresionat de priveliste incat, odata ajuns acasa, a povestit si familiei ce vazuse. Iar pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine, el a mers in padure si a taiat un bradut pe care l-a adus in casa si l-a decorat cu lumanari care reprezentau stelele pe care el le vazuse.


Obiceiul s-a raspandit in Germania, fiind apoi preluat in toata lumea.   
              Impodobirea bradului de Craciun
Ne-am obisnuit ca in fiecare an, de obicei in Ajunul Craciunului, sa ne impodobim bradul de Craciun cu tot felul de ornamente, cat mai haioase si mai sclipitoare.

Cu multi ani in urma bradul era impodobit cu fructe, prajiturele si lumanari insa, odata cu trecerea anilor, traditiile si obiceiurile s-au mai schimbat. De la figurine de lemn si de turta dulce pana la beteala, confetti, bomboane si globuri colorate ce sclipesc in lumina lumanarilor si a luminitelor colorate, dau parca viata bradului si aduc in casele noastre bucuria Craciunului.

Odata bradul impodobit, Mos Craciun poate veni sa lase cadourile asteptate cu atata nerabdare atat de copii cat si de adulti.

                  Simboluri si semnificatii  
         Fiecare dintre noi are un stil personal pentru decorarea bradului. Ornamente vechi sau noi, au povestea lor si sunt incarcate de semnificatii.

Bradul verde
 este simbolul luminii si vietii.
Culoarea rosie, care defineste aceasta sarbatoare, simbolizeaza sacrificiul Mantuitorului pentru noi toti.
Varfurile bradului in forma de stea simbolizeaza noroc si realizarea tuturor visurilor. Steaua are si o semnificatie religioasa, amintind de cea aparuta pe cer la nasterea lui Iisus.
Clopoteii sunt cei care indruma oile pierdute catre pastorul lor. Sunt si o dovada ca toate oile sunt importante.
Lumanarile sunt o oglinda a luminii stelelelor  care ne duc cu gandul la steaua din Betleem.
Acadalele in forma de baston au forma bastonului cu care pastorul indruma mieii care se rataceau de turma.
Funda rosie cu care sunt legate cadourile ne spune ca la fel de uniti ar trebui sa fim si noi.
Coroana din crengute de brad simbolizeaza sanatate si noroc. Forma circulara simbolizeaza natura vesnica a dragostei care nu piere niciodata.
Vascul are puteri tamaduitoare si simbolizeaza pacea si armonia. Sarutul sub vasc aduce armonie si intelelgere si face mai puternica iubirea in cuplu.

Fara indoiala Craciunul este o sarbatoare a luminii, a sperantei si a miracoleler, iar bradul de Craciun este una dintre cele mai populare traditii asociate acestei sarbatori.


                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu